Helmi Basket HBA jatkoi voittoputkeaan yllätysvoitolla sarjakärki HyPosta

13.11.2016

HBA Helmi puolusti Taru Tuukkasen HyPon ahtaalle Hyvinkäällä

Helmi Basket HBA yllätti Naisten Korisliigan kärkipaikkaa hallussaan pitävän Hyvinkään Pontevan perjantai-illan Korisliigan ottelussa Hyvinkäällä lukemin 76-78 (31-26).

Ottelu käynnistyi tasaisissa merkeissä, kun HBA:n onnistunut puolustustaktiikka sai ahdistettua HyPon pelaajat ahtaalle, eikä kotijoukkueen heittopeli löytänyt uomiaan.  Vierasjoukkueenkaan tarkkuus ei kaukoheitoissa ollut kehuttava, mutta korin läheltä Sofia Rajala ja Helmi Tulonen pääsivät nostelemaan HBA:n 13-16 eräjohtoon.

Kotijoukkueen Bria Goss (27/8) otti joukkueensa harteilleen toisella kympillä, tehtaillen seitsemän pistettä putkeen, mutta yli kuuden pisteen HyPon johtoasema ei kasvanut. Sofia Rajalan onnistumiset ja tarkkuus vapaaheittoviivalta pitivät HBA:n HyPon lähituntumassa puoliaikaluvuin 31-26.

Puoliajan jälkeen HBA kävi jo 8 pisteen johtoasemassa (41-49) Helmi Tulosen ja  Sofia Rajalan pisteiden myötä.  Lotta-Maj Lahtisen hyökkäyspään onnistumiset kartuttivat myös HBA:n pistetiliä, mutta Goss toi emännät jälleen iholle ja ennen viimeiselle kymmenminuuttiselle siirtymistä Henna Salomaa vei hyvinkääläiset 56-51 -johtoon.

Viimeisellä jaksolla HyPo piti pitkään kiinni johtoasemastaan viimeistellen Taru Tuukkasen johdolla tarkasti heittonsa korin läheltä ja vapaaheittoviivalta.  HBA:n koritalkoisiin nousivat kuitenkin mukaan myös Nina Augustin, Selina Dockery ja Sini Mäkelä, jonka kolmen pisteen heitto nosti HBA:n ensimmäisen kerran johtoon 70-71 reilu minuutti ennen ottelun loppua.

HyPo näytti kokemuksen merkityksen kuittaamalla  Titta Lepistön korilla tilanteeksi 72-71, mutta Sofia Rajalan ja Augustinin korit toivat jälleen HBA:lle johdon 72-75.  Vierasjoukkue puolusti antaumuksella ja sai torjuttua HyPon korintekoaikeet ja kun Augustin päätti HBA:n seuraavankin hyökkäyksen onnistuneella vapaaheitolla, oli HBA jo neljän pisteen etumatkalla 72-76.  Tuukkanen oli kuitenkin eri mieltä ja kavensi ensin korillaan lukemiksi 74-76, ja syötti sen jälkeen Lepistön korintekopaikkaan kaksi sekuntia ennen peliajan täyttymistä: tilanne tasan 76-76.

Aikalisän jälkeen Helmi Tulonen kuitenkin hankkiutui vapaaheittoviivalle vajaa sekunti ennen loppua ja upotti kylmän viileästi molemmat heittonsa ja johdatti HBA:n joukkueen kolmanteen perättäiseen voittoon Naisten Korisliigassa. Päävalmentaja Pekka Salminen ja HBA:n valmennustiimi olivatkin syystä tyytyväisiä joukkueen esitykseen; ennakkoluuloton taistelu ja voitto tasaisesta kamppailusta kokenutta sarjakärkeä vastaan.

HBA:n ja koko ottelun pistekuningatar oli 28 pisteellään Sofia Rajala (28/8). Koko joukkueen onnistuneen puolustuspelin lisäksi pisteitä keräsivät Helmi Tulonen (16/6), Lotta-Maj Lahtinen (10/10), Nina Augustin (9/3 s), Sini Mäkelä (8/3/3 s) ja Selina Dockery (5/4).  HyPosta Gossin lisäksi Taru Tuukkanen (16/13/5 s) ja Titta Lepistö (13/2/4 s) olivat joukkueen tukipilareita.